La Diputació recupera i publica el catàleg inèdit de Manuel Milián Boix de 1930 sobre l’art sacre de tota la província

16 de Juny de 2014

El salón de Recepciones de la Diputación de Castellón ha sido el escenario elegido para presentar el Inventario Monumental Dertusense de Manuel Milián Boix (Morella 1908-1989), una obra inédita datada en 1930 que cataloga todo el arte sacro de la provincia en la época, antes de que se destruyera parte de este patrimonio durante la Guerra Civil.

 En palabras del presidente provincial, Javier Moliner, se trata de “un verdadero tesoro, pues después de 80 años ve la luz uno de los testimonios más importantes del siglo XX de Castellón. Hoy se hace justicia a la figura de mossèn Manuel, ya que gracias a su esfuerzo podemos disfrutar todos los castellonenses y los miles de visitantes del patrimonio heredado de nuestros antepasados, parte de él expuesto en la exposición La Luz de Las Imágenes”.

En la presentación de este importante documento también han participado los obispos de Tortosa, Enrique Benavent, y Segorbe–Castellón, Casimiro López, además de dos de los autores que han escrito la introducción, Manuel Milián Mestre, sobrino de mossèn Manuel, y Josep Alanyà, director del Archivo Diocesano de Tortosa, así como la directora general de Patrimonio de la Generalitat Valenciana, Marta Alonso, institución que junto con la Diputación de Castellón ha editado el libro.

“No solo hemos conseguido poner en valor nuestro patrimonio y abrir nuevas oportunidades a nuestros pueblos, sino que también hemos logrado unir de nuevo a las personas entorno a unos valores que están por encima de toda ideología y creencias”, ha añadido Moliner.

El libro, que incluye un CD con fotografías de algunos de los objetos catalogados, se puede adquirir a través de los puntos de venta del Servicio Provincial de Publicaciones y vía online en archivopublicaciones.dipcas.es

El saló de Recepcions de la Diputació de Castelló ha estat l’escenari triat per a presentar l’Inventari Monumental Dertusense de Manuel Milián Boix (Morella 1908-1989), una obra inèdita datada en 1930 que cataloga tot l’art sacre de la província en l’època, abans que es destruïra part d’aquest patrimoni durant la Guerra Civil.

En paraules del president provincial, Javier Moliner, es tracta “d’un vertader tresor, perquè després de 80 anys veu la llum un dels testimonis més importants del segle XX de Castelló. Avui es fa justícia a la figura de mossèn Manuel, ja que gràcies al seu esforç podem gaudir tots els castellonencs i els milers de visitants del patrimoni heretat dels nostres avantpassats, part d’ell exposat en l’exposició La llum de les imatges”. 

En la presentació d’aquest important document també han participat els bisbes de Tortosa, Enric Benavent, i Segorbe–Castelló, Casimiro López, a més de dos dels autors que han escrit la introducció, Manuel Milián Mestre, nebot de mossèn Manuel, i Josep Alanyà, director de l’Arxiu Diocesà de Tortosa, així com la directora general de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Marta Alonso, institució que junt amb la Diputació de Castelló ha editat el llibre.

“No sols hem aconseguit posar en valor el nostre patrimoni i obrir noves oportunitats als nostres pobles, sinó que també hem aconseguit unir novament les persones entorn d’uns valors que estan per damunt de tota ideologia i creences”, ha afegit Moliner.

El llibre, que inclou un CD amb fotografies d’alguns dels objectes catalogats, es pot adquirir a través dels punts de venda del Servei Provincial de Publicacions i via online en arxiupublicacions.dipcas.es