La Diputació restaura documents històrics de l’Arxiu Municipal de Castellfort datats l’any 1372

22 de Gener de 2015

22 de enero. La Diputación de Castellón está trabajando en la restauración de parte de los documentos del fondo histórico del Archivo Municipal de Castellfort datados entre los años 1372 y 1560 y que resultaron parcialmente dañados por la humedad debido a los problemas estructurales que planteó el edificio consistorial donde se albergaban. Estas actuaciones se corresponden con el trabajo que desde el Servicio de Restauración de la Diputación se realiza para recuperar decenas de obras, tanto en papel como este caso, como esculturas, pinturas y textiles.

El diputado delegado de Restauración, José Pons, ha explicado “la importancia del trabajo que realizan todos los profesionales del Servicio de Restauración para recuperar todo el esplendor de nuestro patrimonio cultural y ponerlo al servicio de los municipios. En este caso, estamos hablando de documentación que presenta manchas de deterioro microbiológico, con hojas pegadas entre sí y pérdidas de soporte que dificultan su manipulación y consulta. Gracias al minucioso trabajo que están realizando los técnicos de la Diputación, los vecinos de Castellfort volverán a tener disponible toda la información que contienen estos documentos. No debemos olvidar el valor que tiene para cualquier municipio contar con este tipo de documentación de cara a que las futuras generaciones conozcan los orígenes de su pueblo”.

Así, hasta la fecha, los técnicos especializados han intervenido expedientes de cinco cajas del fondo histórico de Castellfort, y en la actualidad están restaurando la documentación de la caja número 16 del archivo. Esta caja contiene expedientes de documentación variada, como un libro de Processos de 1372 sobre la demanda puesta por el municipio de Cinctores contra Castellfort sobre l´empriu i possessió del dret de traure llenya i altres coses del bovalar de Castellfort.

Otros documentos sobre los que se está trabajando de este mismo archivo son 'Judiciaris, amb demands judicials, manaments, certificatòries, salvament de drets i vendes referits a diferents municipios com Morella, Cinctorres, Iglesuela, Vilafranca i Albocàsser recopilats pel Justicia de Castellfort dels anys 1550 fins 1560', y 'Actes judicials de vendes, lliuraments de pago i actes de possesió de diferents municipis amb veins de Castellfort'.

460.000 euros para recuperar el patrimonio histórico

La Diputación de Castellón reforzará durante este año el trabajo que está llevando a cabo con la restauración de bienes culturales de la provincia para seguir poniendo en valor los recursos patrimoniales para que los municipios y sus ciudadanos puedan rentabilizarlos al máximo desde el punto de vista cultural y turístico.

Desde esa línea de trabajo propuesta y liderada por el presidente provincial, Javier Moliner, el Servicio de Restauración de Bienes Culturales de la Diputación contará con una dotación de 460.000 euros para seguir trabajando en la recuperación de en torno a veinte obras de distintos pueblos durante todo el ejercicio.

22 de gener. La Diputació de Castelló està treballant en la restauració de part dels documents del fons històric de l’Arxiu Municipal de Castellfort datats entre els anys 1372 i 1560 i que van resultar parcialment danyats per la humitat degut als problemes estructurals que va plantejar l’edifici consistorial on s’albergaven. Aquestes actuacions es corresponen amb el treball que des del Servei de Restauració de la Diputació es realitza per a recuperar desenes d’obres, tant en paper com és el cas que ara comentem, com també escultures, pintures i tèxtils.

El diputat delegat de Restauració, José Pons, ha explicat “la importància del treball que realitzen tots els professionals del Servei de Restauració per a recuperar tota l’esplendor del nostre patrimoni cultural i posar-lo al servei dels municipis. En aquest cas, estem parlant de documentació que presenta taques de deteriorament microbiològic, amb fulls apegades entre si i pèrdues de suport que dificulten la seua manipulació i consulta. Gràcies al minuciós treball que estan realitzant els tècnics de la Diputació, el veïnat de Castellfort tornarà a tindre disponible tota la informació que contenen aquests documents. No hem d’oblidar el valor que té per a qualsevol municipi posseir aquest tipus de documentació, de cara a que les futures generacions coneguen els origes del seu poble”.

Així, fins a la data, els tècnics especialitzats han intervingut expedients de cinc caixes del fons històric de Castellfort, i en l’actualitat estan restaurant la documentació de la caixa número 16 de l’arxiu. Aquesta caixa conté expedients de documentació variada, com un llibre de Processos de 1372 sobre la demanda posada pel municipi de Cinctorres contra Castellfort sobre´l’empriu i possessió del dret de traure llenya i altres cuses del bovalar de Castellfort.

Altres documents sobre els quals s’està treballant d’aquest mateix arxiu són 'Judiciaris, amb demands judicials, manaments, certificatòries, salvament de drets i vens referits a diferents municipis com Morella, Cinctorres, Iglesuela, Vilafranca i Albocàsser recopilats pel Justícia de Castellfort dels anys 1550 fins 1560', i 'Actes judicials de vens, lliuraments de pagament i actes de possesió de diferents municipis amb veins de Castellfort'.

460.000 euros per a recuperar el patrimoni històric

La Diputació de Castelló reforçarà enguany el treball que està duent a terme amb la restauració de béns culturals de la província per a continuar posant en valor els recursos patrimonials perquè els municipis i la seua ciutadania puguen rendibilitzar-los al màxim des del punt de vista cultural i turístic.

Des d’aquesta línia de treball proposada i liderada pel president provincial, Javier Moliner, el Servei de Restauració de Béns Culturals de la Diputació comptarà amb una dotació de 460.000 euros per a continuar treballant en la recuperació d’entorn de vint obres de distints pobles durant tot l’exercici.