La Diputació reuneix al Servei Provincial de Plagues aquest dimarts amb mesures concretes contra els mosquits per a cada municipi

2 d'Abril de 2016

2 de abril. La Diputación de Castellón reunirá el próximo martes, 5 de abril, a la comisión técnica de seguimiento de Servicio Provincial de Control y Prevención de Plagas con tal de formalizar la entrega de un informe detallado a cada uno de los municipios con mayor riesgo de plaga de mosquito. En dicha documentación, elaborada con criterios científicos por técnicos de la Universidad de Valencia, el Gobierno Provincial indica a cada localidad la localización concreta de cada foco con pelilgro de proliferar los insectos así como las medidas de tratamiento recomendadas para cada caso.

El diputado de Desarrollo Sostenible, Mario García, ha explicado que “tras semanas de trabajos de campo en los distintos pueblos y analizando esos focos de peligro y las condiciones de cada municipio, ahora es momento de que los ayuntamientos tengan toda esa información para que puedan llevar a cabo los tratamientos con tiempo suficiente y de la forma más efectiva posible. Nosotros seguiremos ayudándoles a coordinar las acciones entre ellos para optimizar esa efectividad, asesorándoles en todo lo que necesiten, y ayudándoles a través de la convocatoria de ayudas a sufragar el coste de esos tratamientos”.

En ese sentido, el diputado ha incidido en “la falta de respuesta por parte de la Generalitat, de la que todavía no tenemos conocimiento de que vaya a poner ni un euro para ayudar a los ayuntamientos a hacer frente a estos tratamientos que en ocasiones suponen un desembolso importante de recursos para sus previsiones anuales. El Gobierno Provincial vuelve a dar pasos adelante para que los mosquitos no se conviertan de nuevo en un problema los meses venideros ante la parálisis de nuestro Gobierno autonómico”.

La Diputación invierte 400.000 euros para ayudar a los ayuntamientos

Cabe señalar que la Diputación ha comprometido ya en su presupuesto 400.000 euros directamente destinados a la lucha contra los mosquitos que articulará en unas bases de ayudas que aprobará ya esta próxima semana. Es por ello que el presidente Moliner planteó en su día al president de la Generalitat, Ximo Puig, que cofinanciara con 400.000 euros más esta importante línea de trabajo para solucionar un problema que afecta a buena parte de la provincia, especialmente la zona del litoral y prelitoral castellonense.

Hay que recordar que forman parte de la Comisión Técnica de Seguimiento del Servicio Provincial de Plagas de la Diputación tanto representantes de la Generalitat y Diputación como técnicos de los siguientes ayuntamientos: Alcalá de Xivert, L´Alcora, Almasora, Almenara, Alqueries, Benicarló, Benicàssim, Borriol, Burriana, Castellón, Xilxes, Moncofa, Nules, Onda, Oropesa del Mar, Peñíscola, Torreblanca, Vila-real, Vinaròs, y el Consorci del Riu Millars. Son todas las instituciones que cuentan con técnicos especializados en el tratamiento, prevención y control de plagas en la provincia de Castellón.

2 d'abril. La Diputació de Castelló reunirà dimarts que ve, 5 d'abril, la comissió tècnica de seguiment del Servei Provincial de Control i Prevenció de Plagues, per tal de formalitzar l'entrega d'un informe detallat a cada un dels municipis amb major risc de plaga de mosquit. En la dita documentació, elaborada amb criteris científics per tècnics de la Universitat de València, el Govern provincial indica a cada localitat la localització concreta de cada focus amb perill de proliferar els insectes, així com les mesures de tractament recomanades per a cada cas.

El diputat de Desenvolupament Sostenible, Mario García, ha explicat que “després de setmanes de treballs de camp als distints pobles i analitzant aquestos focus de perill i les condicions de cada municipi, ara és moment que els ajuntaments tinguen tota aquesta informació, perquè puguen dur a terme els tractaments amb temps suficient i de la manera més efectiva possible. Nosaltres seguirem ajudant-los a coordinar les accions entre ells per a optimitzar aquesta efectivitat, assessorant-los en tot el que necessiten, i ajudant-los a través de la convocatòria d'ajudes a sufragar el cost d'aquestos tractaments”.

En aquest sentit, el diputat ha incidit en “la falta de resposta per part de la Generalitat, de la que encara no tenim coneixement que vaja a posar ni un euro per a ajudar els ajuntaments a fer front a aquestos tractaments, que de vegades suposen un desembossament important de recursos per a les seues previsions anuals. El Govern provincial torna a donar passos avant perquè els mosquits no es convertesquen novament en un problema els mesos venidors davant de la paràlisi del nostre Govern autonòmic”.

La Diputació inverteix 400.000 euros per a ajudar els ajuntaments

Cal assenyalar que la Diputació ha compromés ja en el seu pressupost 400.000 euros directament destinats a la lluita contra els mosquits que articularà en unes bases d'ajudes que aprovarà ja la setmana que ve. És per això que el president Moliner va plantejar al seu dia al president de la Generalitat, Ximo Puig, que cofinançara amb 400.000 euros més aquesta important línia de treball per a solucionar un problema que afecta bona part de la província, especialment la zona del litoral i prelitoral castellonenc.

Cal recordar que formen part de la comissió tècnica de seguiment del Servei Provincial de Plagues de la Diputació tant representants de la Generalitat i Diputació com personal tècnic dels ajuntaments següents: Alcalà de Xivert, l'Alcora, Almassora, Almenara, les Alqueries, Benicarló, Benicàssim, Borriol, Borriana, Castelló, Xilxes, Moncofa, Nules, Onda, Orpesa, Peníscola, Torreblanca, Vila-real, Vinaròs, i el Consorci del Riu Millars. Són totes les institucions que tenen personal tècnic especialitzat en el tractament, prevenció i control de plagues a la província de Castelló.