La Diputació treballa en la millora genètica ovina per a augmentar la productivitat càrnia i ajudar a la ramaderia provincial

10 de Març de 2013

La Diputación de Castellón, a través de la granja agropecuaria que tiene en propiedad en Ares del Maestre, investiga junto a la Facultad de Veterinaria de la Universidad de Zaragoza la mejora genética ovina a través del cruce de ovejas Segureñas, de cualidades cárnicas muy valoradas, con machos Texel.

La finalidad del cruce, tal y como ha explicado el diputado provincial de Desarrollo Rural, Domingo Giner, “no es otro que obtener más corderos por parto, mejorar parámetros como la ganancia media diaria, el incremento de peso del cordero, reducir el engrasamiento en especial en las hembras, y en definitiva mejorar la productividad de este ganado para favorecer a la ganadería de la provincia. De hecho, si los  resultados del estudio fueran positivos, el objetivo final sería abastecer a los ganaderos de la provincia que lo desearan con machos F1 (Texel – Segureña) para que aporten estas mejoras a sus rebaños”. ‘Conecta Castellón’ Estos trabajos forman parte de la línea de trabajo que desarrolla la corporación provincial con el proyecto ‘Conecta Castellón’, una propuesta para educar en el consumo de productos locales de la provincia. Actualmente, se encuentra en el primer paso de recopilar toda la información posible para conocer de la mano de los productores y prescriptores de los municipios en qué situación se encuentran los productos de la provincia y es por ello especialmente importante para obtener esa información la implicación del sector agroalimentario y turístico de Castellón. Decidido impulso al producto y a la gastronomía local La Diputación ha potenciado en 2013 el presupuesto del área de Desarrollo Rural, que dispone de un aumento del 30%. Esto se notará especialmente en el reconocimiento y mejora de la rentabilidad de los productos agroalimentarios castellonenses, para lo que se va a triplicar el presupuesto, siendo ahora de 225.000 euros frente a los 75.000 euros destinados para tal fin en 2012. Como novedad, se incluyen dos nuevas partidas de fomento de los productos locales. Una de 60.000 euros para mejorar la calidad y comercialización de los alimentos de Castellón, y otra específica de 30.000 euros para la puesta en valor de los productos pesqueros. El presupuesto global para potenciar este sector agroalimentario superará los 400.000 euros este año.La Diputació de Castelló, a través de la granja agropecuària que té en propietat en Ares del Maestrat, investiga junt amb la Facultat de Veterinària de la Universitat de Saragossa la millora genètica ovina a través de l’encreuament d’ovelles Segureñas, de qualitats càrnies molt valorades, amb mascles Texel. La finalitat de l’encreuament, tal com ha explicat el diputat provincial de Desenvolupament Rural, Domingo Giner, “no és un altre que obtindre més corders per part, millorar paràmetres com el guany de mitjana diària, l’increment de pes del corder, reduir el greixatge en especial en les femelles, i en definitiva millorar la productivitat d’aquest bestiar per a afavorir la ramaderia de la província. De fet, si els  resultats de l’estudi foren positius, l’objectiu final seria abastir els ramaders de la província que ho desitjaren amb mascles F1 (Texel – Segureña) perquè aporten aquestes millores als seus ramats”. ‘Connecta Castelló’ Aquests treballs formen part de la línia de treball que desenvolupa la corporació provincial amb el projecte ‘Connecta Castelló’, una proposta per a educar en el consum de productes locals de la província. Actualment, es troba en el primer pas de recopilar tota la informació possible per a conèixer de la mà dels productors i prescriptors dels municipis en quina situació es troben els productes de la província i és per això especialment important per a obtindre aqueixa informació la implicació del sector agroalimentari i turístic de Castelló. Decidit impuls al producte i a la gastronomia local La Diputació ha potenciat en 2013 el pressupost de l’àrea de Desenvolupament Rural, que disposa d’un augment del 30%. Açò es notarà especialment en el reconeixement i millora de la rendibilitat dels productes agroalimentaris castellonencs, per al que es va a triplicar el pressupost, sent ara de 225.000 euros enfront dels 75.000 euros destinats per a tal fi en 2012. Com a novetat, s’inclouen dues noves partides de foment dels productes locals. Una de 60.000 euros per a millorar la qualitat i comercialització dels aliments de Castelló, i una altra específica de 30.000 euros per a la posada en valor dels productes pesquers. El pressupost global per a potenciar aquest sector agroalimentari superarà els 400.000 euros enguany.