La Diputació última la candidatura de Camins del Penyagolosa i insta el Consell que prioritze la seua declaració com BIC

7 de Juny de 2015

6 de junio. El grupo de expertos de la Diputación de Castellón está ultimando la redacción del expediente para la candidatura de Camins del Penyagolosa a Patrimonio Mundial por la UNESCO, el cual presentará ante el Ministerio de Cultura en otoño de este año. Asimismo, según el presidente provincial, Javier Moliner, quien se encuentra participando en la rogativa de Culla a Sant Joan de Penyagolosa como un peregrino más junto a cientos de personas, "desde la Diputación estamos en continuo contacto con el Consell para que priorice la declaración como Bien de Interés Cultural (BIC) tanto la rogativa de Culla como la de Els Pelegrins de Les Useres, ambas incluidas en este proyecto de la institución provincial".

Dicha iniciativa persigue proteger y promocionar el patrimonio histórico y cultural relacionado con las ancestrales rogativas y romerías que peregrinan de los distintos municipios de la provincia a Sant Joan de Penyagolosa. Así, todo el trabajo iniciado con Camins del Penyagolosa para conseguir ser candidatura a Patrimonio Mundial de la UNESCO, responde a la línea de trabajo de Moliner con el objetivo que "el patrimonio de la provincia revierta en más oportunidades para los pueblos y sus ciudadanos".

Cabe recordar que tanto la declaración de BIC como el reconocimiento de la UNESCO son figuras de protección del patrimonio histórico que se aplica exclusivamente, en este caso, al bien inmaterial de las rogativas y toda su liturgia y orígenes. Por tanto, no afectará a los bienes materiales ni naturales, que mantienen la misma protección que hasta el momento.

Entre los beneficios que supondrían estos reconocimientos, además de la protección y mantenimiento del territorio, también se podrían obtener ayudas para restaurar y poner en valor ermitas, masías o molinos; conservar y promocionar el entorno natural, peregrinaciones o los eventos deportivos que transcurren por las sendas; o mejorar su señalización y conocimiento.

Más de 16.000 apoyos

A día de hoy, entre firmas físicas y digitales, la candidatura ya cuenta con más de 16.000 apoyos populares de la provincia, Comunitat y otros territorios españoles. Para la rogativa de Culla también se ha habilitado en el municipio la recogida de firmas presencial, con el objetivo de que los centenares de visitantes se puedan adherir a esta iniciativa.

Asimismo, todos los que quieran sumar su apoyo a la iniciativa también lo pueden hacer vía online a través de http://caminsdelpenyagolosa.es

--

6 de juny. El grup d'experts de la Diputació de Castelló està ultimant la redacció de l'expedient per a la candidatura de Camins del Penyagolosa a Patrimoni Mundial per la UNESCO, el qual presentarà davant del Ministeri de Cultura a la tardor d'enguany. Així mateix, segons el president provincial, Javier Moliner, qui es troba participant en la pregària de Culla a Sant Joan de Penyagolosa com un pelegrí més junt amb centenars de persones, "des de la Diputació estem en continu contacte amb el Consell perquè prioritze la declaració com Bé d'Interés Cultural (BIC), tant de la pregària de Culla com de la dels Pelegrins de les Useres, ambdues incloses en aquest projecte de la institució provincial".

La dita iniciativa persegueix protegir i promocionar el patrimoni històric i cultural relacionat amb les ancestrals rogatives i romeries que pelegrinen dels distints municipis de la província a Sant Joan de Penyagolosa. Així, tot el treball iniciat amb Camins del Penyagolosa per a aconseguir ser candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO, respon a la línia de treball de Moliner amb l'objectiu que "el patrimoni de la província revertesca en més oportunitats per als pobles i la seua gent".

Cal recordar que tant la declaració de BIC com el reconeixement de la UNESCO són figures de protecció del patrimoni històric que s'apliquen exclusivament, en aquest cas, al bé immaterial de les rogatives i tota la seua litúrgia i orígens. Per tant, no afectarà els béns materials ni naturals, que mantenen la mateixa protecció que fins al moment.

Entre els beneficis que suposarien aquestos reconeixements, a més de la protecció i manteniment del territori, també es podrien obtindre ajudes per a restaurar i posar en valor ermites, masies o molins; conservar i promocionar l'entorn natural, pelegrinatges o els esdeveniments esportius que transcorren per les sendes; o millorar la seua senyalització i coneixement.

Més de 16.000 suports

A hores d'ara, entre firmes físiques i digitals, la candidatura ja té més de 16.000 suports populars de la província, Comunitat i altres territoris espanyols. Per a la pregària de Culla també s'ha habilitat al municipi l'arreplega de firmes presencial, amb l'objectiu que els centenars de visitants es puguen adherir a aquesta iniciativa.

Així mateix, totes les persones que vullguen sumar el seu suport a la iniciativa també ho poden fer via online a través de http://caminsdelpenyagolosa.es