La Diputació i la UJI creen una Càtedra de Centres Històrics per a ajudar els municipis a posar en valor el seu patrimoni

20 de Febrer de 2016

 20 de febrero. La Diputación de Castellón y la Universitat Jaume I han creado una Cátedra de Centros Históricos para ayudar a los municipios a poner en valor su patrimonio cultural. Así, con esta nueva iniciativa para la que el Gobierno Provincial aportará 35.000 euros anuales, se ofrecerá que un buen número de estudiantes universitarios formados analicen, estudien y desarrollen trabajos de investigación y asesoramiento en los municipios de Castellón.

Con ello, la Diputación pretende ayudar a los pueblos a poner en valor su patrimonio histórico y cultural como apuesta por posicionar la singularidad castellonense en cada una de sus expresiones artísticas y patrimoniales.

Así, a través del convenio de colaboración firmado esta misma semana entre el presidente de la Diputación de Castellón, Javier Moliner, y el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, concreta que el asesoramiento abarcará aspectos de conservación patrimonial (planes especiales, registros, catalogaciones, inventariados, estudios de viabilidad, patológicos, de conservación y mantenimiento) desarrollados por alumnos de último curso del Grado de Arquitectura Técnica mediante el desarrollo de unas estancias en prácticas en la propia Diputación o en los Municipios que así los soliciten.

El presidente de la Diputación, Javier Moliner, se ha congratulado “de la excelente relación que tiene el Gobierno Provincial con la Universitat Jaume I y por la apuesta de crear iniciativas como ésta que vuelcan conocimiento sobre el territorio. Iniciativas que permiten que desde la universidad, desde los ámbitos científicos y técnicos se pueda colaborar y contribuir al mejor desarrollo territorial de la provincia de Castellón. Creo que esa transferencia de conocimiento entre el mayor centro de generación de talento que es la Universitat y el territorio provincial al que da servicio este Gobierno Provincial es un reto fundamental para el que seguiremos trabajando y por el que siempre apostaremos”.

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, ha mostrado su “satisfacción por la firma de este convenio que supone la creación de una cátedra gracias a la confianza depositada por la Diputación en la Universitat para que haga esta labor, la de generar conocimiento y volcarlo en el territorio, lo cual implica una proyección de prosperidad en muchos sentidos pero sobre todo en una, una prosperidad cultural que creo que el territorio provincial necesita y que va vinculado a la prosperidad económica. Es muy satisfactoria la colaboración permanente que mantienen ambas instituciones, reconocemos de hecho esta colaboración con la medalla a la Diputación, y esperamos que la puesta en marcha de esta nueva Cátedra sea beneficiosa para todos y, sobre todo, para los municipios de la provincia de Castellón”.

Entre los proyectos y actividades a desarrollar en esta Cátedra, se contemplan tanto actividades formativas, como de divulgación y transferencia del conocimiento, como proyectos de investigación y desarrollo.

Buenos resultados en la colaboración con Camins del Penyagolosa

La suma de sinergias Diputación-UJI en materia de conservación del patrimonio no es nueva, sino que ya se ha materializado en interesantes proyectos como Camins del Penyagolosa. Esta unión de esfuerzos ha permitido que el proyecto Camins del Penyagolosa pase al ámbito del conocimiento universitario a través del curso de verano de la UJI ‘Paisatge, etnografia i rituals. Caminant cap a la UNESCO’ que tuvo mucho éxito el verano de 2015 y que permitió divulgar entre la comunidad científica el trabajo que se está desarrollando para presentar la candidatura a Patrimonio Mundial de la UNESCO.  

20 de febrer. La Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I han creat una Càtedra de Centres Històrics per a ajudar els municipis a posar en valor el seu patrimoni cultural. Així, amb aquesta nova iniciativa per a la que el Govern provincial aportarà 35.000 euros anuals, s'oferirà que un bon nombre d'estudiants universitaris formats analitzen, estudien i desenvolupen treballs d'investigació i assessorament als municipis de Castelló.

Amb això, la Diputació pretén ajudar els pobles a posar en valor el seu patrimoni històric i cultural com a aposta per posicionar la singularitat castellonenca en cada una de les seues expressions artístiques i patrimonials.

Així, a través del conveni de col·laboració firmat aquesta mateixa setmana entre el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, es concreta que l'assessorament comprendrà aspectes de conservació patrimonial (plans especials, registres, catalogacions, inventariats, estudis de viabilitat, patològics, de conservació i manteniment) desenvolupats per alumnes d'últim curs del grau d'arquitectura tècnica, per mitjà del desenvolupament d'unes estades en pràctiques en la pròpia Diputació o als municipis que així ho sol·liciten.

El president de la Diputació, Javier Moliner, s'ha congratulat “de l'excel·lent relació que té el Govern provincial amb la Universitat Jaume I i per l'aposta de crear iniciatives com aquesta que escampen coneixement sobre el territori. Iniciatives que permeten que des de la Universitat, des dels àmbits científics i tècnics es puga col·laborar i contribuir al millor desenvolupament territorial de la província de Castelló. Crec que aquesta transferència de coneixement entre el major centre de generació de talent que és la Universitat i el territori provincial al què dóna servei este Govern provincial és un repte fonamental per al que continuarem treballant i pel que sempre apostarem”.

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, ha mostrat la seua “satisfacció per la firma d'aquest conveni que suposa la creació d'una càtedra, gràcies a la confiança depositada per la Diputació en la Universitat perquè faça aquesta labor, la de generar coneixement i escampar-lo al territori, la qual cosa implica una projecció de prosperitat en molts sentits però sobretot en una, una prosperitat cultural que crec que el territori provincial necessita i que va vinculat a la prosperitat econòmica. És molt satisfactòria la col·laboració permanent que mantenen ambdues institucions. Vam reconèixer de fet aquesta col·laboració amb la medalla a la Universitat, i esperem que la posada en marxa d'aquesta nova Càtedra siga beneficiosa per a tots i, sobretot, per als municipis de la província de Castelló”.

Entre els projectes i activitats a desenvolupar en aquesta Càtedra, es contemplen tant activitats formatives, com de divulgació i transferència del coneixement, com ara projectes d'investigació i desenvolupament.

Bons resultats en la col·laboració amb Camins del Penyagolosa

La suma de sinergies Diputació-UJI en matèria de conservació del patrimoni no és nova, sinó que ja s'ha materialitzat en interessants projectes com Camins del Penyagolosa. Aquesta unió d'esforços ha permés que el projecte Camins del Penyagolosa passe a l'àmbit del coneixement universitari a través del curs d'estiu de la UJI ‘Paisatge, etnografia i rituals. Caminant cap a la UNESCO’ que va tindre molt èxit l'estiu de 2015 i que va permetre divulgar entre la comunitat científica el treball que s'està desenvolupant per a presentar la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO.