La Diputació i la UJI porten Camins del Penyagolosa a l'àmbit científic universitari per a crear més oportunitats a l'interior

13 de Juliol de 2015

13 de julio. La Diputación de Castellón y la Universitat Jaume I potencian sus sinergias para trasladar el proyecto Camins del Penyagolosa al ámbito del conocimiento universitario a través del curso de verano de la UJI 'Paisatge, etnografia i rituals. Caminant cap a la UNESCO'. Hoy ha comenzado este curso de verano que permitirá difundir desde una perspectiva científica el proyecto impulsado por la Diputación para generar nuevas oportunidades de desarrollo en estas zonas del interior de la provincia a través de la puesta en valor de sus recursos patrimoniales, naturales e históricos vinculados a los caminos de peregrinación a Sant Joan de Penyagolosa.

El presidente de la Diputación de Castellón, Javier Moliner, ha participado en la sesión de apertura del curso en la Llotja del Cànem. Allí ha puesto en valor “el hecho de que la UJI haya dado el paso de trasladar al ámbito científico y del conocimiento universitario Camins del Penyagolosa. Un proyecto que nace desde la emotividad, desde la estima a las raíces que como pueblo tenemos y que vertebra la provincia como pocas iniciativas podrían hacerlo. Es un hecho que demuestra mucho del compromiso que la universidad pública de Castellón tiene con la provincia, con el territorio y con los proyectos como éste que lo que pretenden es devolver el valor que durante tantos siglos castellonenses de generaciones anteriores a las nuestras han sabido dar a la provincia”.

 

Asimismo, el presidente ha indicado que “desde la Diputación creamos en su día el proyecto de Camins del Penyagolosa porque entendíamos que había una oportunidad de futuro en devolverle en justa medida todo el valor que tanta y tanta gente de una forma anónima ha ido generando durante muchísimos años en nuestros pueblos y nos han transmitido. Antes del año 1400 tenemos muestras de la trayectoria histórica de estos caminos que iban más allá del ámbito religioso. Eran caminos que vertebraban el interior de nuestra provincia, eran como las 'autovías' de la actualidad para las transacciones comerciales, para las relaciones entre los distintos pueblos del interior. Y así, encontramos elementos que denotan la importancia de los caminos en aquellos tiempos: caminos comerciales, caminos ganaderos, caminos que unían comarcas como L´Alcalatén y el Maestrat e incluso zonas de Aragón con las de Castellón, caminos en definitiva de oportunidades para los castellonenses de entonces y que los tienen que ser para los castellonenses de ahora y del futuro. Toda esa fuerza del paso de historias y de tantas vivencias y significados a lo largo de los siglos es la que impulsa este proyecto ahora para encontrar nuevas oportunidades y devolverle ese valor al territorio con toda la base científica que nos da la universidad”.

Cabe recordar que son ya más de 15.000 personas las que han respaldado esta iniciativa con su firma, bien a través de change.org (https://goo.gl/ed8WQn) o bien a través de los distintos puntos de recogida en los municipios, en la propia Diputación o en los buzones itinerantes que se instalan en las peregrinaciones, en eventos deportivos que se realizan en los pueblos y en todas las ferias y eventos promocionales en los que participa el Patronato Provincial de Turismo de la Diputación.

Más oportunidades turísticas y de futuro para el interior de Castellón

Entre los beneficios que supondría el reconocimiento de la UNESCO, además de la protección y mantenimiento del territorio, también se podrían obtener ayudas para restaurar y poner en valor ermitas, masías o molinos; conservar y promocionar el entorno natural, peregrinaciones o los eventos deportivos que transcurren por las sendas; o mejorar su señalización y conocimiento.

Un completo programa formativo y científico

Con una cuidada selección de ponentes y con clases prácticas a realizar en los propios caminos en varios de sus tramos, este curso de verano analiza desde hoy y hasta el próximo jueves, 16 de julio, diferentes perspectivas sobre los caminos de trashumancia y peregrinación del pico Penyagolosa.

Así, se abordarán usos y tradiciones ligados a la actividad humana, desde el núcleo histórico hasta el entorno natural y sus transformaciones antrópicas a través de expertos locales y regionales. También de especial relevancia serán las aportaciones de invitados de reconocida trayectoria en la salvaguarda de paisajes culturales, de itinerarios culturales y de patrimonio intangible. Desde las distintas perspectivas de cada especialista, el paisaje de los caminos de peregrinación del Penyagolosa será analizado y debatido desde la cátedra ICOMOS UNESCO que dirige José María García de Miguel pasando por la subdirección de ICOMOS España de Víctor Fernández Salinas y Carmen Pérez, hasta la perspectiva de María Pía Timón Tiemblo Coordinadora del Plan Nacional de Salvaguarda del patrimonio Cultural.

De este modo, los ponentes analizarán la ocupación del territorio desde el punto de vista antropológico y científico; toponimia, rituales, usos, costumbres, elementos bióticos, abióticos y antrópicos que todavía hoy persisten y quedan íntimamente relacionados con el patrimonio intangible de sus celebraciones litúrgicas y populares.

La programación completa del curso puede consultarse online aquí: http://goo.gl/b5gwR8

13 de juliol. La Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I potencien les seues sinergies per a traslladar el projecte Camins del Penyagolosa a l'àmbit del coneixement universitari a través del curs d'estiu de la UJI 'Paisatge, etnografia i rituals. Caminant cap a la UNESCO'. Avui ha començat aquest curs d'estiu que permetrà difondre des d'una perspectiva científica el projecte impulsat per la Diputació per a generar noves oportunitats de desenvolupament en aquestes zones de l'interior de la província a través de la posada en valor dels seus recursos patrimonials, naturals i històrics vinculats als camins de pelegrinatge a Sant Joan de Penyagolosa.

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha participat en la sessió d'obertura del curs en la Llotja del Cànem. Allí ha posat en valor “el fet de que la UJI haja donat el pas de traslladar a l'àmbit científic i del coneixement universitari Camins del Penyagolosa. Un projecte que naix des de l'emotivitat, des de l'estima a les arrels que com a poble tenim i que vertebra la província com poques iniciatives podrien fer-ho. És un fet que demostra molt del compromís que la universitat pública de Castelló té amb la província, amb el territori i amb els projectes com aquest que el que pretenen és tornar el valor que durant tants segles castellonencs de generacions anteriors a les nostres han sabut donar a la província”.

Així mateix, el president ha indicat que “des de la Diputació creem al seu dia el projecte de Camins del Penyagolosa, perquè enteníem que hi havia una oportunitat de futur a tornar-li en justa mesura tot el valor que tanta i tanta gent d'una forma anònima ha anat generant durant moltíssims anys als nostres pobles i ens han transmés. Abans de l'any 1400 tenim mostres de la trajectòria històrica d'aquestos camins que anaven més enllà de l'àmbit religiós. Eren camins que vertebraven l'interior de la nostra província, eren com les 'autovies' de l'actualitat per a les transaccions comercials, per a les relacions entre els distints pobles de l'interior. I així, trobem elements que denoten la importància dels camins en aquells temps: camins comercials, camins ramaders, camins que unien comarques com l'Alcalatén i el Maestrat i inclús zones d'Aragó amb les de Castelló, camins en definitiva d'oportunitats per als castellonencs de llavors i que haurien de ser-ho per als castellonencs d'ara i del futur. Tota aquesta força del pas d'històries i de tantes vivències i significats al llarg dels segles és la que impulsa aquest projecte ara per a trobar noves oportunitats i tornar-li eixe valor al territori amb tota la base científica que ens dóna la universitat”.

Cal recordar que són ja més de 15.000 persones les que han recolzat aquesta iniciativa amb la seua firma, bé a través de change.org.org (https://goo.gl/ed8WQn) o bé a través dels distints punts d'arreplega als municipis, en la pròpia Diputació o en les bústies itinerants que s'instal·len en els pelegrinatges, en esdeveniments esportius que es realitzen als pobles i en totes les fires i esdeveniments promocionals en què participa el Patronat Provincial de Turisme de la Diputació

Més oportunitats turístiques i de futur per a l'interior de Castelló

Entre els beneficis que suposaria el reconeixement de la UNESCO, a més de la protecció i manteniment del territori, també es podrien obtindre ajudes per a restaurar i posar en valor ermites, masies o molins; conservar i promocionar l'entorn natural, pelegrinatges o els esdeveniments esportius que transcorren per les sendes; o millorar la seua senyalització i coneixement.

Un complet programa formatiu i científic

Amb una acurada selecció de ponents i amb classes pràctiques a realitzar en els propis camins en diversos dels seus trams, aquest curs d'estiu analitza des d'avui i fins a dijous que ve, 16 de juliol, diferents perspectives sobre els camins de transhumància i pelegrinatge del pic Penyagolosa.

Així, s'abordaran usos i tradicions lligats a l'activitat humana, des del nucli històric fins a l'entorn natural i les seues transformacions antròpiques a través d'experts locals i regionals. També d'especial rellevància seran les aportacions d'invitats de reconeguda trajectòria en la salvaguarda de paisatges culturals, d'itineraris culturals i de patrimoni intangible. Des de les distintes perspectives de cada especialista, el paisatge dels camins de pelegrinatge del Penyagolosa serà analitzat i debatut des de la càtedra ICOMOS UNESCO que dirigeix José María García de Miguel passant per la subdirecció d'ICOMOS Espanya de Víctor Fernández Salinas i Carmen Pérez, fins a la perspectiva de María Pía Timón Tiemblo coordinadora del Pla nacional de salvaguarda del patrimoni cultural.

D'aquesta manera, els ponents analitzaran l'ocupació del territori des del punt de vista antropològic i científic; toponímia, rituals, usos, costums, elements biòtics, abiòtics i antròpics que encara avui persisteixen i queden íntimament relacionats amb el patrimoni intangible de les seues celebracions litúrgiques i populars.

La programació completa del curs pot consultar-se online ací: http://goo.gl/b5gwR8

Us recordem que si voleu publicar el vídeo de “Quatre visions, un camí d’emocions” en la versió digital dels vostres mitjans, podeu fer-ho en el següent enllaç de YouTube:

https://goo.gl/i4Hfvq