La primera reunió de Camins del Penyagolosa amb els veïns de les Useres confirma l’unànime suport popular a la candidatura

16 de Novembre de 2014
 

15 de noviembre. La primera reunión del Comité de Expertos de la Candidatura de Camins del Penyagolosa impulsada por la Diputación con vecinos en Les Useres ha obtenido un unánime respaldo de asistencia en una convocatoria multitudinaria que ha tenido lugar esta mañana en el municipio. Decenas de vecinos han acudido al encuentro con tres de los miembros del Comité de Expertos de la candidatura que les ha permitido conocer con detalle los beneficios que tendría el territorio si finalmente la UNESCO declara Camins del Penyagolosa Patrimonio Mundial.

El diputado de Cultura, José Luis Jarque se ha mostrado “satisfecho porque se ha demostrado la voluntad popular de que la candidatura siga adelante y la buena aceptación que está teniendo esta propuesta de la Diputación. Este primer encuentro con los vecinos ha servido para que éstos estén informados en todo momento de la iniciativa, y también para que el propio Comité de Expertos que está elaborando el catálogo patrimonial cuente con más contenidos y detalles de de los caminos. Elementos y detalles que forman parte de la historia de su pueblo, de su sentimiento, y que por tanto incluiremos en el catálogo para enriquecerlo”.

El calendario de reuniones continuará la próxima semana, el día 22 de noviembre en Culla; le seguirá el 29 de noviembre la reunión con vecinos de Xodos y Vistabella, y el 13 de diciembre con los de Ludiente y Castillo de Villamalefa. Durante el próximo año continuarán las reuniones en el resto de municipios cuyo término municipal se encuentra en el recorrido de alguna de las rutas de las romerías de Camins del Penyagolosa.

“Uno de los principales pilares de este proyecto de nuestro presidente, Javier Moliner, es que persigue la implicación de todos para que el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, encargado de presentar la propuesta a la UNESCO, se decida a favor de Camins del Penyagolosa. Es fundamental que tomemos consciencia del valor de nuestro patrimonio. La antigüedad de sus inicios y el empleo en su conservación, así como su uso y vitalidad actuales justifican sobradamente que sean reconocidos por la UNESCO como itinerario cultural”.

Mejora de oportunidades para el territorio

La declaración de bienes como Patrimonio Mundial es un reconocimiento que otorga la UNESCO a los sitios que poseen un valor universal excepcional. Por medio de esta distinción se califican estos bienes como universales, y su disfrute, protección y cuidado pasa a ser reconocido por todos los pueblos del mundo, independientemente del territorio en el que estén localizados.

La Diputación, junto al Comité de Expertos, ha iniciado la preparación del expediente de la candidatura a Patrimonio Mundial 2016, un proceso que contará con la implicación de instituciones y municipios para conseguir ese reconocimiento.

Gracias a este reconocimiento se han podido proteger sitios con enorme valor cultural o natural que se hubieran deteriorado o desaparecido debido a la falta de recursos para preservarlos. Con ello, se obtendría un reconocimiento internacional que permitiría que este entorno estuviera mejor cuidado, fuera más conocido y por tanto visitado, y supusiera un recurso turístico importantísimo para dinamizar económicamente esta preciosa zona del interior de Castellón.

15 de novembre. La primera reunió del Comité d’Experts de la Candidatura de Camins del Penyagolosa impulsada per la Diputació amb veïns a les Useres ha obtingut un unànime suport d’assistència en una convocatòria multitudinària que ha tingut lloc aquest matí en el municipi. Desenes de veïns han acudit a la trobada amb tres dels membres del Comité d’Experts de la candidatura que els ha permés conéixer amb detall els beneficis que tindria el territori si finalment la UNESCO declara Camins del Penyagolosa Patrimoni Mundial.

 El diputat de Cultura, José Luis Jarque s’ha mostrat “satisfet perquè s’ha demostrat la voluntat popular al fet que la candidatura seguisca endavant i la bona acceptació que està tenint aquesta proposta de la Diputació. Aquesta primera trobada amb els veïns ha servit perquè aquests estiguen informats en tot moment de la iniciativa, i també perquè el propi Comité d’Experts que està elaborant el catàleg patrimonial compte amb més continguts i detalls dels camins. Elements i detalls que formen part de la història del seu poble, del seu sentiment, i que per tant inclourem en el catàleg per a enriquir-lo”.

 El calendari de reunions continuarà la setmana que ve, el dia 22 de novembre a Culla; li seguirà el 29 de novembre la reunió amb veïns de Xodos i Vistabella, i el 13 de desembre amb els de Ludiente i Castillo de Villamalefa. Durant l’any que ve continuaran les reunions a la resta de municipis el terme municipal dels quals es troba en el recorregut d’alguna de les rutes de les romeries de Camins del Penyagolosa.

“Un dels principals pilars d’aquest projecte del nostre president, Javier Moliner, és que persegueix la implicació de tots perquè el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, encarregat de presentar la proposta a la UNESCO, es decidisca a favor de Camins del Penyagolosa. És fonamental que prenguem consciència del valor del nostre patrimoni. L’antiguitat dels seus inicis i l’ús en la seua conservació, així com el seu ús i vitalitat actuals justifiquen àmpliament que siguen reconeguts per la UNESCO com a itinerari cultural”.

 Millora d’oportunitats per al territori

La declaració de béns com a Patrimoni Mundial és un reconeixement que atorga la UNESCO als llocs que posseeixen un valor universal excepcional. Per mitjà d’aquesta distinció es qualifiquen aquests béns com universals, i el seu gaudi, protecció i cura passa a ser reconegut per tots els pobles del món, independentment del territori en què estiguen localitzats. 

La Diputació, juntament amb el Comité d’Experts, ha iniciat la preparació de l’expedient de la candidatura a Patrimoni Mundial 2016, un procés que comptarà amb la implicació d’institucions i municipis per a aconseguir aqueix reconeixement.

 Gràcies a aquest reconeixement s’han pogut protegir llocs amb enorme valor cultural o natural que s’hagueren deteriorat o desaparegut a causa de la falta de recursos per a preservar-los. Amb això, s’obtindria un reconeixement internacional que permetria que aquest entorn estiguera millor cuidat, fóra més conegut i per tant visitat, i suposara un recurs turístic importantíssim per a dinamitzar econòmicament aquesta preciosa zona de l’interior de Castelló.