La Torre del Rei, el castell del Papa Lluna, el castell de Xivert i el de Polpís es recrearan en 3D gràcies a un programa europeu

15 de setembre de 2013

Una delegación internacional formada por 20 técnicos entre arquitectos, paisajistas, expertos en turismo y en técnicas geomáticas de  Malta, Líbano, Jordania, Chipre, Palestina y España, han visitado esta semana el conjunto de los cuatro elementos patrimoniales que serán recreados en realidad virtual gracias al proyecto europeo Heland. Castellón participa como espacio piloto para convertir edificaciones, rutas y puntos de interés cultural y turístico en elementos audiovisuales en 3D que puedan servir para promocionar y dar a conocer los pormenores de estas edificaciones, tanto desde Internet, como desde una aplicación móvil.

El diputado de Promoción Económica y Relaciones con la Unión Europea, Vicent Sales, ha destacado que “este programa de alta tecnología y cooperación europea va a permitir fusionar dos aspectos tremendamente relevantes para la economía de esta provincia, ya que, por un lado ponemos en valor nuestro patrimonio cultura y por otro lado creamos un recurso de promoción turística que nos servirá de atractivo para que acudan más visitantes a nuestras tierras que quieran conocer nuestra cultura y nuestra arquitectura histórica”.

Heland es un proyecto internacional en el que participan como socios, junto a España (Castellón), Palestina, Malta, Jordania, Líbano y Chipre, todo ellos países donde existe una gran riqueza patrimonial de construcciones ancestrales que suponen su mayor potencial turístico.

En la visita de esta semana, los técnicos que impulsarán este proyecto han podido visitar y ver de primera mano los cuatro primeros elementos que se trasladarán a la realidad virtual. Todas las construcciones están distribuidas por el Parque Natural de la Sierra de Irta: la torre del Rey, en Oropesa;  el castillo de Xivert y su poblado morisco en Alcalá de Xivert;  el Castillo de Pulpis, en Santa Magdalena de Pulpis, y el Castillo de Papa Luna, en Peñíscola.

Vicent Sales ha destacado que Castellón recibirá un montante de 300.000 euros para desarrollar este proyecto que está financiado por la Unión Europea, con lo cual, podremos poner en valor nuestro patrimonio sin otro sobrecoste para las arcas provinciales.

Además de estas primeras cuatro construcciones, están previstas también la elaboración mediante este sistema geomático, la recreación virtual de un total de 33 rutas y elementos menores, todos ellos situados en el entorno de trabajo de la Sierra de Irta.

Cabe señalar que Heland es un proyecto con un presupuesto de casi dos millones de euros, liderado por la Universidad de Malta y cofinanciado por el instrumento Europeo de Vecindad de la Comisión Europea. Dentro de este proyecto, Castellón tiene el privilegio de ser el primer destino donde se “edificarán” en 3D sus monumentos. En el programa, nuestra provincia entra como socio a través de la Diputación de Castellón y teniendo como socio tecnológico a Geredis,  la Sociedad para la Innovación, Difusión e Investigación de las Ciencias Geomáticas.

Una delegació internacional formada per 20 tècnics entre arquitectes, paisatgistes, experts en turisme i en tècniques geomàtiques de  Malta, Líban, Jordània, Xipre, Palestina i Espanya, han visitat aquesta setmana el conjunt dels quatre elements patrimonials que seran recreats en realitat virtual gràcies al projecte europeu Heland. Castelló participa com a espai pilot per a convertir edificacions, rutes i punts d’interès cultural i turístic en elements audiovisuals en 3D que puguen servir per a promocionar i donar a conèixer els detalls d’aquestes edificacions, tant des d’Internet, com des d’una aplicació mòbil.

El diputat de Promoció Econòmica i Relacions amb la Unió Europea, Vicent Sales, ha destacat que “aquest programa d’alta tecnologia i cooperació europea permetrà fusionar dos aspectes tremendament rellevants per a l’economia d’aquesta província, ja que, per un costat posem en valor el nostre patrimoni cultural i per un altre costat creem un recurs de promoció turística que ens servirà d’atractiu perquè acudisquen més visitants a les nostres terres que vullguen conèixer la nostra cultura i la nostra arquitectura històrica”.

Heland és un projecte internacional en què participen com a socis, junt amb Espanya (Castelló), Palestina, Malta, Jordània, Líban i Xipre, tot ells països on hi ha una gran riquesa patrimonial de construccions ancestrals que suposen el seu major potencial turístic.

En la visita d’aquesta setmana, els tècnics que impulsaran aquest projecte han pogut visitar i veure de primera mà els quatre primers elements que es traslladaran a la realitat virtual. Totes les construccions estan distribuïdes pel Parc Natural de la Serra d’Irta: la torre del Rei, a Orpesa;  el castell de Xivert i el seu poblat morisc a Alcalá de Xivert;  el Castell de Polpís, a Santa Magdalena de Polpís, i el Castell del Papa Luna, a Peníscola.

Vicent Sales ha destacat que Castelló rebrà un muntant de 300.000 euros per a desenrotllar aquest projecte que està finançat per la Unió Europea, amb la qual cosa, podrem posar en valor el nostre patrimoni sense un altre sobrecost per a les arques provincials.

A més d’aquestes primeres quatre construccions, està previst també l’elaboració mitjançant aquest sistema geomàtic de la recreació virtual d’un total de 33 rutes i elements menors, tots ells situats a l’entorn de treball de la Serra d’Irta.

Cal assenyalar que Heland és un projecte amb un pressupost de quasi dos milions d’euros, liderat per la Universitat de Malta i cofinançat per l’Instrument Europeu de Veïnat de la Comissió Europea. Dins d’aquest projecte, Castelló té el privilegi de ser el primer destí on s’edificaran en 3D els seus monuments. En el programa, la nostra província entra com a soci a través de la Diputació de Castelló i tenint com a soci tecnològic Geredis, la Societat per a la Innovació, Difusió i Investigació de les Ciències Geomàtiques.