Els primers dies de les Jornades Gastronòmiques de la Trufa dinamitzen l’activitat de restaurants i comerços del Maestrat

2 de Febrer de 2014

Las III Jornadas Gastronómicas de la Trufa Negra del Maestrat ya han logrado, en los primeros días, un impacto económico superior a los 25.000 euros en los municipios participantes en la iniciativa como son Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, Culla y Sarratella. Se trata de una cifra prometedora teniendo en cuenta que el próximo fin de semana es la fiesta grande de la trufa y es cuando se multiplicarán los beneficios para los restaurantes y los municipios participantes.

De este modo, los 16 restaurantes que ofrecen platos temáticos sobre este preciado hongo ya han servido hasta este fin de semana unos 300 menús temáticos, a un precio medio de 29 euros. Además, a estas cifras hay que sumar los ingresos generados en los restaurantes por varios cientos de comensales que atraídos por las jornadas han acudido aunque no hayan solicitado los menús temáticos, así como el incremento de las ventas de los comercios de estas localidades que ofrecen productos trufados, como aceite, queso, embutidos o productos de panadería. El diputado de la comarca, Pablo Roig, ha apuntado que “pequeñas iniciativas como ésta resultan la excusa perfecta para dar a conocer las excelencias de una comarca como el Maestrat, su patrimonio único y su calidad gastronómica con productos como la trufa negra. Y todo ello con la finalidad de dinamizar la economía de nuestros pequeños pueblos a través del turismo” Objetivo: superar los 1.200 menús En esta línea, el objetivo en estas III Jornadas es seguir mejorando las cifras de turistas y de impacto sobre la actividad económica de los municipios. Un ambiciosa meta, ya que la pasada edición de las Jornadas Gastronómicas de la Trufa Negra de Els Ports-Maestrat supusieron para los establecimientos participantes 1.250 menús adicionales a los habituales, un 25% más que en la primera edición. El impacto de las jornadas y de la muestra que se celebró en Culla supuso la visita de unas 3.500 personas a los municipios participantes, con un impacto económico estimado en más 100.000 euros. Cabe señalar que el fin de semana del 8 y 9 de febrero también tendrá lugar en Benassal la Feria de la Trufa con multitud de actividades. Allí, se expondrán productos gastronómicos de este preciado hongo, se desarrollarán jornadas formativas sobre truficultura y se realizarán diversas exhibiciones de búsqueda de trufa con perro y jabalí, además de actividades infantiles y lúdicas. Toda la información se puede consultar en la web www.trufaportsmaestrat.es  Castelló Ruta de Sabor El apoyo de la Diputación a cerca de 30 ferias de este tipo durante todo el año forma parte de la apuesta de la institución provincial por dinamizar la actividad turística vinculándola al sector agropecuario y gastronómico. En ese sentido, la institución provincial ya ha puesto en marcha la marca de productos de Castellón ‘Castelló Ruta de Sabor’, que nace como fruto de casi un año de trabajo en colaboración con el Colegio Oficial de Ingenieros Agrónomos y cuyo objetivo es aumentar el consumo de productos de Castellón. Todos los consumidores, productores y prescriptores pueden consultar la información de este trabajo en www.castellorutadesabor.es.

Les III Jornades Gastronòmiques de la Tòfona Negra del Maestrat ja han aconseguit, en els primers dies, un impacte econòmic superior als 25.000 euros als municipis participants en la iniciativa com són Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, Culla i la Serratella. Es tracta d’una xifra prometedora tenint en compte que el pròxim cap de setmana és la festa gran de la trufa i és quan es multiplicaran els beneficis per als restaurants i els municipis participants.

D’aquesta manera, els 16 restaurants que ofereixen plats temàtics sobre aquest preat fong ja han servit fins a aquest cap de setmana uns 300 menús temàtics, a un preu mitjà de 29 euros. A més, a aquestes xifres cal sumar els ingressos generats en els restaurants per diversos centenars de comensals que atrets per les jornades han acudit encara que no hagen sol·licitat els menús temàtics, així com l’increment de les vendes dels comerços d’aquestes localitats que ofereixen productes trufats, com ara oli, formatge, embotits o productes de forn. El diputat de la comarca, Pablo Roig, ha apuntat que “xicotetes iniciatives com aquesta resulten l’excusa perfecta per a donar a conèixer les excel·lències d’una comarca com el Maestrat, el seu patrimoni únic i la seua qualitat gastronòmica amb productes com la tòfona negra. I tot això amb la finalitat de dinamitzar l’economia dels nostres xicotets pobles a través del turisme”. Objectiu: superar els 1.200 menús En aquesta línia, l’objectiu en aquestes III Jornades és continuar millorant les xifres de turistes i d’impacte sobre l’activitat econòmica dels municipis. Un ambiciosa meta, ja que la passada edició de les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona Negra dels Ports-Maestrat van suposar per als establiments participants 1.250 menús addicionals als habituals, un 25% més que en la primera edició. L’impacte de les jornades i de la mostra que es va celebrar a Culla va suposar la visita d’unes 3.500 persones als municipis participants, amb un impacte econòmic estimat en més de 100.000 euros. Cal assenyalar que el cap de setmana del 8 i 9 de febrer també tindrà lloc a Benassal la Fira de la Tòfona amb multitud d’activitats. Allí, s’exposaran productes gastronòmics d’aquest preat fong, es faran jornades formatives sobre truficultura i es realitzaran diverses exhibicions de busca de trufa amb gos i porc senglar, a més d’activitats infantils i lúdiques. Tota la informació es pot consultar en la web www.trufaportsmaestrat.es  Castelló Ruta de Sabor El suport de la Diputació a prop de 30 fires d’aquest tipus durant tot l’any forma part de l’aposta de la institució provincial per dinamitzar l’activitat turística vinculant-la al sector agropecuari i gastronòmic. En aqueix sentit, la institució provincial ja ha posat en marxa la marca de productes de Castelló ‘Castelló Ruta de Sabor’, que naix com a fruit de quasi un any de treball en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms i l’objectiu del qual és augmentar el consum de productes de Castelló. Tots els consumidors, productors i prescriptors poden consultar la informació d’aquest treball en www.castellorutadesabor.es.