Més municipalisme

Més municipalisme
23 de Gener de 2017

Moliner sol·licita a Puig que el nou model de finançament autonòmic repercutesca directament sobre els ajuntaments

23 de gener. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha aprofitat la presentació del Fons de Cooperació per a demanar-li al seu homòleg en el Consell, Ximo Puig, que destine als ajuntaments un percentatge del finançament extra que previsiblement rebrà enguany la Generalitat Valenciana, si s'aprova un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes.

 

Així, el president del Govern provincial ha aprofitat la presentació del Fons Autonòmic de Cooperació Municipal, celebrada aquest matí en el Palau de la Generalitat, per a sol·licitar-li a Puig “que una part de la injecció extra que entrarà a les arques autonòmiques redunde directament, i sense discriminacions, en tots els valencians i valencianes a través dels seus ajuntaments”.

 

No en va, Moliner ha ressenyat que “avui estem ací per a apostar pel municipalisme i reforçar el paper i importància dels ajuntaments. Volem dotar els nostres pobles dels recursos financers suficients per a impulsar la millora de la prestació de serveis públics, des de la proximitat, el coneixement i l'eficiència amb què ho pot dur a terme un ajuntament i aquest compromís es demostra dotant-los amb els recursos necessaris perquè actuen davant les necessitats del seu veïnat”.

 

És per això que “dins de la iniciativa d'exigir que a aquesta terra li arriben els diners que es mereix i el seu finançament estiga concorde amb les possibilitats i oportunitats que aquest territori li dóna a la resta en solidaritat, els ajuntaments han de jugar un paper fonamental. Hem de derivar aquest finançament a aquelles administracions que, per la seua proximitat, millor coneixen les necessitats de la ciutadania i que ja han demostrat que li donen major solvència a la prestació de serveis”.

 

Garantia de futur

I fer-ho, a més, recolzats en un pla en què “des del Govern provincial hem entés des del primer moment que havíem de col·laborar per la realitat de la vida del municipalisme”.

 

Respecte a la naturalesa del pla, Moliner ha insistit en la necessitat de dotar-lo amb un marc legal que el garantesca en el futur i no comprometa econòmicament els ajuntaments. “Els ajuntaments, com succeeix a la nostra província amb el Pla Castelló 135, han de tindre la garantia que aquest fons no es perdrà amb el temps. No pot convertir-se en una trampa per als ajuntaments que incrementen la seua despesa emprant una ajuda que, a llarg termini, desaparega comprometent-los econòmicament”, ha asseverat.

 

Compromís municipalista de la Diputació

En aquest sentit, el president del Govern provincial, ha destacat que aquesta aposta pel municipalisme “que ens ha portat a sumar-nos a aquesta iniciativa autonòmica es reflecteix en cada cèntim que inverteix la Diputació en aquesta província pensant en totes les persones”.

 

De fet, Moliner ha posat en valor l'acord aconseguit per a donar forma a aquesta iniciativa municipalista, ja que “legitima l'autonomia local, la labor de les diputacions per a impulsar econòmicament els nostres pobles i multiplicar les seues oportunitats i reaferma la línia marcada per aquesta institució a l'hora de bolcar tots els seus esforços en els municipis i posar a la seua disposició tots els nostres recursos”.

 

Tal com succeeix amb els més de 12 milions d'euros que la Diputació destinarà al llarg de l'any als ajuntaments, que és “la iniciativa municipalista més ambiciosa que ha vist aquesta província. Volem estar al costat de la gent de Castelló, atenent les seues demandes i necessitats i no hi ha millor forma per a fer-ho que ajudant econòmicament els seus ajuntaments, perquè li oferesquen més i millors serveis i emprenguen obres que es traduesquen en més oportunitats, qualitat de vida i benestar per als seus veïnats”.

 

Per a això, el 'Pla Castelló 135' ideat per Moliner per a ajudar tots els municipis, amb especial atenció als municipis amb menys recursos, i aprovat per unanimitat de tots els grups polítics amb representació en la corporació municipal, té un sistema de repartiments que planteja ajudes a tots els pobles en funció de la seua població, grandària i pedanies.