Moliner cedeix la presidència dels tres consorcis de residus a Mario García després de "18 mesos de gestió i consens"

17 de Gener de 2013

17 de enero. "Dejo la presidencia con la conciencia tranquila y con toda la confianza en Mario García, puesto que, tras 18 meses de logros y consensos, la provincia de Castellón cierra el círculo de la gestión eficiente de los residuos. Le he encomendado al nuevo presidente que siga trabajando codo a codo con los ayuntamientos para preservar los intereses globales de esta provincia con la premisa de lograr siempre el mejor tratamiento, de la forma más sostenible y al menor precio posible para el ciudadano".

Así lo ha anunciado esta mañana el presidente de la Diputación, Javier Moliner, en la rueda de prensa de balance de la gestión de residuos en la provincia durante el primer año y medio de legislatura. "En estos 18 meses hemos podido dejar atrás un modelo de recogida y desecho de basuras para dar paso a un modelo integrado de gestión de residuos, ayudándonos entre planes zonales. Nos hemos convertido en la primera provincia de la Comunidad Valenciana en ser autosuficiente en la gestión de residuos, pioneros en el tratamiento y hemos pasado de ser exportadores de basura a importar de otros territorios para rebajar los costes de nuestras instalaciones", ha explicado Moliner.

En la exposición el presidente provincial ha hecho hincapié en las iniciativas puestas en marcha durante el último año, como la planta de Algimia, que ha dado estabilidad presupuestaria en la zona 3; la planta de Cervera del Maestre, que ha permitido dejar de tirar basuras en los paisajes del norte de la provincia; la más completa red de instalaciones con los ecoparques fijos y móviles, plantas de tratamiento y áreas de aportación; el sellado de vertederos como los de Cortes, Vilafranca, Vall d'uixó, Nules o Altura; la puesta en marcha del sistema 'Si + recicles, - pagues' en el norte, que permite bonificar a los vecinos que más reciclen; así como el inicio de las obras de la pionera planta de CDR de Onda, que convertirá el rechazo en combustible, eliminando todo rastro de residuos.

"Hoy podemos decir que contamos con las mejores infraestructuras para garantizar el mejor futuro a esta tierra. La basura ha pasado de ser un problema del pasado para convertirse en una solución de futuro para Castellón", ha apuntado Javier Moliner.

Consenso político

Por último, el presidente de la Diputación ha valorado positivamente el consenso político con el que se ha conseguido que por primera vez la provincia este preparada para tratar los residuos de todos los habitantes de la provincia. Así, el 96% de los puntos discutidos en las juntas y comisiones de gobierno se han aprobado por unanimidad en los tres planes zonales. "Hemos sentado las bases para convertir la Diputación, una vez más, en una herramienta útil para nuestros ayuntamientos", ha mencionado Moliner.

Por su parte, García ha agradecido a Moliner la confianza depositada para este nuevo encargo y ha señalado que su línea de trabajo estará basada en el "consenso, debate y diálogo para conseguir la mejor optimización de los recursos y ofrecer el mejor servicio al ciudadano con el menor coste".

[audio:http://www1.dipcas.es/wp-content/uploads/2013/01/1701-GARCIA-CONSORCIO.mp3|titles=1701 GARCIA CONSORCIO]

 17 de gener. "Deixe la presidència amb la consciència tranquil·la i amb tota la confiança en Mario García, ja que, després de 18 mesos d’èxits i consensos, la província de Castelló tanca el cercle de la gestió eficient dels residus. Li he encomanat al nou president que continue treballant braç a braç amb els ajuntaments per a preservar els interessos globals d’aquesta província, amb la premissa d’aconseguir sempre el millor tractament, de la manera més sostenible i al menor preu possible per a la ciutadania".

Així ho ha anunciat aquest matí el president de la Diputació, Javier Moliner, en la roda de premsa de balanç de la gestió de residus a la província durant el primer any i mig de legislatura. "En aquests 18 mesos hem pogut deixar arrere un model d’arreplegada i rebuig de fems per a donar pas a un model integrat de gestió de residus, ajudant-nos entre plans zonals. Ens hem convertit en la primera província de la Comunitat Valenciana a ser autosuficient en la gestió de residus, pioners en el tractament i hem passat de ser exportadors de fem a importar d’altres territoris per a rebaixar els costos de les nostres instal·lacions", ha explicat Moliner.

En l’exposició el president provincial ha fet insistència en les iniciatives posades en marxa durant l’últim any, com la planta d’Algímia, que ha donat estabilitat pressupostària en la zona 3; la planta de Cervera del Maestre, que ha permès deixar de tirar fems en els paisatges del nord de la província; la més completa xarxa d’instal·lacions amb els ecoparcs fixos i mòbils, plantes de tractament i àrees d’aportació; el segellat d’abocadors com els de Cortes, Vilafranca, la Vall d'Uixó, Nules o Altura; la posada en marxa del sistema 'Si + recicles, - pagues' en el nord, que permet bonificar el veïnat que més recicle; així com l’inici de les obres de la pionera planta de CDR d’Onda, que convertirà el rebuig en combustible, eliminant tot rastre de residus.

"Avui podem dir que tenim les millors infraestructures per a garantir el millor futur a aquesta terra. El fem ha passat de ser un problema del passat per a convertir-se en una solució de futur per a Castelló", ha apuntat Javier Moliner. 

Consens polític

Finalment, el president de la Diputació ha valorat positivament el consens polític amb què s’ha aconseguit que per primera vegada la província estiga preparada per a tractar els residus de tots els habitants de la província. Així, el 96% dels punts discutits en les juntes i comissions de govern s’han aprovat per unanimitat en els tres plans zonals. "Hem assentat les bases per a convertir la Diputació, una vegada més, en una eina útil per als nostres ajuntaments", ha mencionat Moliner.

Per la seua banda, García ha agraït a Moliner la confiança depositada per a aquest nou encàrrec i ha assenyalat que la seua línia de treball estarà basada en el "consens, debat i diàleg per a aconseguir la millor optimització dels recursos i oferir el millor servei a la ciutadania amb el menor cost".