Moliner i Bonig reclamen al Consell que incloguen les prioritats de Castelló en els pressupost

Moliner i Bonig reclamen al Consell que incloguen les prioritats de Castelló en els pressupost
23 d'Octubre de 2017

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i la portaveu del Grup Popular en les Corts, Isabel Bonig, han denunciat la “inversió zero i nul·la planificació de la Generalitat Valenciana en els dos últims anys a la província de Castelló”.

23 d'octubre. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i la portaveu del Grup Popular en les Corts, Isabel Bonig, han denunciat la “inversió zero i nul·la planificació de la Generalitat Valenciana en els dos últims anys a la província de Castelló”. Ha estat en la reunió que ambdós han compartit al Palau Provincial com a part de les trobades que el president Moliner realitza amb els síndics de cara a col·laborar amb els que exerceixen la veu del poble valencià des de l'àmbit parlamentari, coincidint amb les dates prèvies a l'elaboració del pressupost per part de la Generalitat.

 

El president Moliner ha assenyalat que “hem abordat la situació que està vivint la província de Castelló, una situació que veiem ara amb preocupació, perquè, en vespres del pressupost de la Generalitat, tot apunta que assistirem a un nou episodi d'inversió zero a la província de Castelló. Mai de la vida un Govern autonòmic havia maltractat d'una forma tan clara un territori com ha fet aquest Govern amb la província de Castelló. Zero inversions en cap àmbit d'actuació. En alguns casos hem aconseguit que executaren obres adjudicades, i en altres ni tan sols això. Però ni una sola inversió nova ni en carreteres, ni en centres educatius, ni en centres sanitaris, ni en residències de dependència, ni una sola inversió nova en cap matèria competencial”.

En aquest sentit, Bonig ha assenyalat que “acceptem aquesta iniciativa de coordinació davant del pressupost de la Generalitat Valenciana perquè volem que es distribuesquen entre tota la Comunitat Valencianament i especialment a Castelló, on a més la inversió de la Generalitat està sent de zero inversió. En els dos anys que porten de Govern han estat 540 milions els que s'han deixat d'executar i d'invertir en matèria d'obres i infraestructures públiques a tota la Comunitat Valenciana. Estem d'acord que estem infrafinançats, amb un sistema que va aprovar el PSOE en 2009, però l'infrafinançament no pot ser una cortina de fum que tape la falta de gestió”.

 

 

Moliner, a més, ha insistit en el fet que “no sols no s'han atés les inversions en cap matèria competencial, sinó que, a més, s'ha fet una flagrant deixadesa de competències intentant que altres pagaren el que té l'obligació de pagar el Govern autonòmic, i exemples ens hem trobat des de Xarxa Llibres endavant en cada una de les idees que ha tingut. Tremole quan arriba el debat de política general de la Generalitat perquè sempre ens toca pagar quelcom l'endemà”.

 

 

Zero planificació de Generalitat amb fatals conseqüències

Un altre dels aspectes destacats tant pel president Moliner com per Isabel Bonig ha estat la nul·la planificació de la Generalitat en matèria d'inversions, amb les males conseqüències que això suposa per al futur de Castelló.

 

Segons Moliner, “tots som conscients que les obres no es poden improvisar, però gràcies a la planificació es va construir tot el tram de la CV-10 de la província de Castelló que li corresponia a la Generalitat. Avui afortunadament un Govern d'Espanya amb planificació està a aconseguir acabar-la. En matèria de carreteres un ha de ser capaç d'estar permanentment treballant en com pot fer més competitiu un territori, i a la província de Castelló hem assistit a dos anys de paràlisi total. No hi ha hagut ningú que s'haja assentat a plantejar si seria bo desplegar un vial entre l'Alcora i Onda o entre l'Alcora i Moró, o entre Moró i Cabanes, per generar un eix de la ceràmica, o si seria bo connectar la CV-10 amb l'interior, amb vies ràpides de connexió que ens permeta una permeabilitat real del món rural amb la costa”.

 

Moliner ha sentenciat que “tot això és planificació i ens hem trobat nul·la decisió del Govern de la Generalitat i nul·la voluntat de seure per a planificar unes infraestructures que si avui no les pensem demà no les farem. I el pressupost de la Generalitat d'enguany no pot tornar a passar com un foli en blanc per a la província de Castelló”.

 

Coordinació institucional per a reivindicar més Castelló

És per això que el president Moliner ha assenyalat la necessitat de “poder llançar una estratègia de presentació d'una bateria d'esmenes per a la qual cosa he decidit que podem mantindre una reunió amb el grup de diputats autonòmics de la província de Castelló per a coordinar aquesta bateria d'esmenes i des de la Diputació poder fer-hi un plantejament que, una vegada el tinguem definit, m'oferisc a fer-lo arribar a tots els grups parlamentaris, perquè tots el puguen defendre, de quines són les autèntiques necessitats del territori i en les que volem que el Govern valencià es comprometa i implique amb elles”.

 

Contra la taxa turística

El president de la Diputació s'ha mostrat novament contrari a la possible implantació d'una taxa turística per part del Consell. “Veiem amb preocupació algunes decisions que poden tindre unes conseqüències greus sobre el territori. Crec que és un greu error, perquè del turisme cal esperar el que se'n vaja d'ací satisfet, content i amb ganes de tornar, i el missatge que llança la taxa turística és un missatge totalment contrari. I una taxa turística a més que no ve a arreglar res, al final és una taxa per a repartir una misèria en una política que no condueix sinó a fer menys competitiu un sector del qual depén bona part de la nostra economia, i que, per tant, com hem comentat, veiem amb extrema preocupació el que totes les notícies ens vagen acompanyant cap aquesta realitat. Em preocupa que un territori com el nostre que confia en el turisme per al seu futur puga veure's minvat competitivament per una decisió tremendament injusta i que no solucionarà cap problema”.

 

En aquest sentit, Bonig ha explicat que “la taxa turística ens preocupa, ja la setmana passada el síndic de Podem va donar per feta la taxa turística, i va donar per fet que el que s'estava discutint ara és el procés de recaptació, com es recaptava i qui. Seria fatal per al sector, i a més contravé la posició del secretari autonòmic de Turisme qui va votar junt amb el Partit Popular i la unanimitat del Consell Valencià de Turisme. Per això avui, una vegada més, li oferesc al president Puig el suport del Partit Popular per a consensuar moltes coses, i una d'elles és la no aplicació de la taxa turística”.