Moliner lidera una reunió amb Generalitat i els municipis afectats per la granissada per a agilitzar les ajudes institucionals

26 de Juny de 2013

El presidente de la Diputación de Castellón, Javier Moliner, ha liderado esta mañana en La Vilavella una reunión con el secretario autonómico de Agricultura, Pesca, Alimentación y Agua, Joaquín Vañó, y los alcaldes de los municipios afectados por la fuerte granizada, la cual ha provocado graves daños en el campo, con el objetivo de agilizar las ayudas institucionales y poner a disposición de los agricultores las herramientas institucionales.

"Hemos impulsado esta reunión de trabajo para  aproximar al máximo el grado de conocimiento del impacto de las granizadas sobre los campos de cítricos de la Plana Baixa. Ante esta problemática, entendíamos que todas las administraciones debíamos ir de la mano de forma conjunta para resolver rápidamente y eficientemente estos problemas", ha explicado Moliner ante los alcaldes y concejales de Les Alqueries, Nules, Betxí, Eslida, Alfondeguilla, La Vilavella, Artana y La Vall d'Uixó. En el encuentro también han participado el diputado de Desarrollo Rural, Domingo Giner, y el director general de Producción Agraria y Ganadería, José Miguel Ferrer.

Entre las medidas acordadas, Javier Moliner ha destacado que se va a instar a las compañías aseguradoras a que realicen las actuaciones de valoración de los daños de forma inmediata, con el fin de que los agricultores puedan empezar ya con los tratamientos a los árboles. Asimismo, se estudiará la posibilidad de que la Generalitat pueda colaborar aportando parte de dichos productos cicatrizantes para que resulte menos costoso a los propietarios de las fincas.

Rebaja fiscal

Por otro lado, desde Diputación y Generalitat se trasladará la problemática al Ministerio de Medio Ambiente para evaluar la posibilidad de rebajar la presión fiscal en la zona afectada de cara el año que viene, con el fin de que se ajuste a la realidad de una producción muy mermada por el temporal. Además, se trabajará para intentar que en el futuro todas estas condiciones climáticas estén cubiertas bajo una póliza de seguros, con la intención de salvar la campaña citrícola.

Por último, Javier Moliner ha propuesto que el Plan de Empleo Conjunto, compuesto por Generalitat, Diputación y ayuntamientos, priorice en la Plana Baixa a los trabajadores del sector agrícola con la finalidad de "buscar oportunidades laborales a aquellas personas que ven cómo su puesto de trabajo habitual, el campo, este año va a generar muchos menos rendimientos y se pueden quedar sin empleo".

"Queremos que cada agricultor de nuestra provincia entienda que las administraciones estamos a su lado, preocupados por lo que a ellos les preocupa y volcados en encontrar una solución que, desgraciadamente, no podrá restablecer los daños causados en los árboles, pero sí podemos volcar todos nuestros esfuerzos para que situaciones como ésta tengan una mejor cobertura y el menor impacto posible sobre las economías de las familias", ha añadido el presidente de la Diputación.

 

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha liderat aquest matí a La Vilavella una reunió amb el secretari autonòmic d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, Joaquín Vañó, i les alcaldies dels municipis afectats per la forta granissada, la qual ha provocat greus danys en el camp, amb l’objectiu d’agilitzar les ajudes institucionals i posar a disposició dels agricultors les eines institucionals.

"Hem impulsat aquesta reunió de treball per a  aproximar al màxim el grau de coneixement de l’impacte de les granissades sobre els camps de cítrics de la Plana Baixa. Davant d’aquesta problemàtica, enteníem que totes les administracions havíem d’anar de la mà de forma conjunta per a resoldre ràpidament i eficient aquests problemes", ha explicat Moliner davant les alcaldies i regidories de les Alqueries, Nules, Betxí, Eslida, Fondeguilla, la Vilavella, Artana i la Vall d'Uixó. En la trobada també han participat el diputat de Desenvolupament Rural, Domingo Giner, i el director general de Producció Agrària i Ramaderia, José Miguel Ferrer.

Entre les mesures acordades, Javier Moliner ha destacat que es va a instar les companyies asseguradores a realitzar les actuacions de valoració dels danys de forma immediata, a fi que els agricultors puguen començar ja amb els tractaments als arbres. Així mateix, s’estudiarà la possibilitat que la Generalitat puga col·laborar aportant part dels dits productes cicatritzants perquè resulte menys costós a la propietat de les finques.

Rebaixa fiscal

D’altra banda, des de Diputació i Generalitat es traslladarà la problemàtica al Ministeri de Medi Ambient per a avaluar la possibilitat de rebaixar la pressió fiscal en la zona afectada de cara l’any que ve, a fi que s’ajuste a la realitat d’una producció molt minvada pel temporal. A més, es treballarà per a intentar que en el futur totes aquestes condicions climàtiques estiguen cobertes sota una pòlissa d’assegurances, amb la intenció de salvar la campanya citrícola.

Finalment, Javier Moliner ha proposat que el Pla d’ocupació conjunt, compost per Generalitat, Diputació i ajuntaments, prioritze a la Plana Baixa els treballadors del sector agrícola amb la finalitat de "buscar oportunitats laborals a aquelles persones que veuen com el seu lloc de treball habitual, el camp, enguany generarà molts menys rendiments i es poden quedar sense ocupació".

"Volem que cada agricultor de la nostra província entenga que les administracions estem al seu costat, preocupades pel que a ells els preocupa i bolcades a trobar una solució que, desgraciadament, no podrà restablir els danys causats en els arbres, però sí que podem posar tots els nostres esforços perquè situacions com aquesta tinguen una millor cobertura i el menor impacte possible sobre les economies de les famílies", ha afegit el president de la Diputació.