Moliner posa en valor el salt qualitatiu donat en tofonicultura per a consolidar més oportunitats econòmiques a la província

14 de Febrer de 2015

14 de febrero. El presidente de la Diputación de Castellón, Javier Moliner, y el alcalde de Catí, Manuel Puig, han sido los encargados de poner en marcha la XII Mostra de la Trufa Negra de Els Ports-Maestrat, que se celebra este fin de semana en esta localidad de interior, con expectativas de atraer a miles de visitantes tanto para disfrutar de la completa programación ferial como de las jornadas gastronómicas que se celebran en los comercios y restaurantes de la comarca.

En su discurso, Moliner ha puesto en valor “el salto cualitativo” que la provincia de Castellón ha dado en truficultura durante los últimos años, con el objetivo de consolidar nuevas oportunidades económicas y turísticas para los pequeños pueblos de interior. “Ha sido un trabajo constante por parte de las administraciones y los empresarios que han decidido hacer de la trufa, lo que hasta hace poco era un hongo sin más, su modo de vida”, ha apuntado el presidente provincial.

En este sentido, cabe destacar la labor de promoción y fomento de la calidad que lleva desempeñando la institución provincial desde la primera edición de la feria, y que desde hace poco se ha potenciado con la incorporación de la trufa a la marca 'Castelló Ruta de Sabor' y la creación del laboratorio de truficultura en Villanueva de Viver, donde los productores se pueden asesorar, técnicamente y de forma gratuita, sobre la calidad de sus plantones micorrizados.

“Si seguimos haciendo las cosas bien – ha continuado Moliner, quien ha estado acompañado por el diputado de la comarca, Pablo Roig, y el de Desarrollo Rural, Domingo Giner – en diez años esta provincia puede llegar a duplicar su producción trufícola hasta llegar a las siete toneladas, incrementando así las dos toneladas de trufa silvestre y las otras dos en viveros que producimos. Sin duda, esto indica que vamos por el buen camino y la creación de nuevas empresas y puestos de trabajo de este sector es una realidad”.

100.000 euros de impacto económico

La repercusión económica de esta feria y las jornadas gastronómicas prevista para la comarca es de más de 100.000 euros, teniendo en cuenta el flujo de visitantes que acuden al evento, compran en los comercios y degustan el menú temático en alguno de los 15 restaurantes de l'Alt Maestrat participantes.

Por último, Javier Moliner ha recordado que el primer paso es “creernos que Castellón es la mejor despensa del Mediterráneo. Si somos capaces de cuidar la tierra como nos enseñaron nuestros abuelos y adaptarnos a las demandas actuales del mercado, no hay nadie ni nada que pueda parar el crecimiento de esta provincia”.

Feria monográfica, exhibiciones y concursos el domingo

La jornada del domingo menzará a las 10:00 horas con la apertura del recinto ferial y la exposición de empresas vinculadas al sector de la trufa. Inmediatamente después tendrá lugar el inicio de la exposición y el VII Concurso de Trufas de Gran Tamaño. A éste le seguirá el IX Concurso Gastronómico de la Trufa Negra Els Ports-Maestrat en el que participa la Escuela de Hotelería Costa Azahar de Castellón.

A las 12:00 horas tendrá lugar el XI Concurso de Perros Buscadores de Trufa, y a las 12:30 horas una exhibición de búsqueda de trufas con un cerdo vietnamita. A las 13:30 horas se celebrará una degustación de platos preparados con 'Tuber Melanosporum' y a las 16:00 horas se procederá a la entrega de premios de los distintos concursos.

14 de febrer. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i l’alcalde de Catí, Manuel Puig, han estat els encarregats de posar en marxa la XII Mostra de la Tòfona Negra dels Ports-Maestrat, que se celebra aquest cap de setmana en aquesta localitat d’interior, amb expectatives d’atraure milers de visitants, tant per a gaudir de la completa programació firal, com de les jornades gastronòmiques que se celebren en els comerços i restaurants de la comarca.

En el seu discurs, Moliner ha posat en valor “el salt qualitatiu” que la província de Castelló ha donat en tofonicultura durant els últims anys, amb l’objectiu de consolidar noves oportunitats econòmiques i turístiques per als xicotets pobles d’interior. “Ha estat un treball constant per part de les administracions i l'empresariat, que han decidit fer de la tòfona, la qual fins fa poc era un fong sense més, la seua forma de vida”, ha apuntat el president provincial.

En aquest sentit, cal destacar la labor de promoció i foment de la qualitat que porta exercint la institució provincial des de la primera edició de la fira, i que des de fa poc s’ha potenciat amb la incorporació de la tòfona a la marca 'Castelló Ruta de Sabor' i la creació del laboratori de tofonicultura a Vilanova de la Reina, on els productors es poden assessorar, tècnicament i de forma gratuïta, sobre la qualitat dels seus plançons micoritzats.

“Si continuem fent les coses bé – ha continuat Moliner, qui ha estat acompanyat pel diputat de la comarca, Pablo Roig, i el de Desenvolupament Rural, Domingo Giner – en deu anys aquesta província pot arribar a duplicar la seua producció tofonícola fins a arribar a les set tones, incrementant així les dues tones de tòfona silvestre i les altres dos en vivers que produïm. Sens dubte, açò indica que anem pel bon camí i la creació de noves empreses i llocs de treball d’aquest sector és una realitat”.

100.000 euros d’impacte econòmic

La repercussió econòmica d’aquesta fira i les jornades gastronòmiques prevista per a la comarca és de més de 100.000 euros, tenint en compte el flux de visitants que acudeixen a l’esdeveniment, compren en els comerços i tasten el menú temàtic en algun dels 15 restaurants de l'Alt Maestrat participants.

Finalment, Javier Moliner ha recordat que el primer pas és “creure’ns que Castelló és el millor rebost de la Mediterrània. Si som capaços de cuidar la terra com ens van ensenyar els nostres iaios i adaptar-nos a les demandes actuals del mercat, no hi ha ningú ni res que puga parar el creixement d’aquesta província”.

Fira monogràfica, exhibicions i concursos el diumenge

La jornada del diumenge començarà a les 10:00 hores amb l’obertura del recinte firal i l’exposició d’empreses vinculades al sector de la tòfona. Immediatament després tindrà lloc l’inici de l’exposició i el VII Concurs de Tòfones de Grans Mides. A aquest li seguirà el IX Concurs Gastronòmic de la Tòfona Negra Els Ports-Maestrat, en què participa l’Escola d’Hoteleria Costa Tarongina de Castelló.

A les 12:00 hores tindrà lloc el XI Concurs de Gossos Buscadors de Tòfona, i a les 12:30 hores una exhibició de recerca de tòfones amb un porc vietnamita. A les 13:30 hores se celebrarà una degustació de plats preparats amb 'Tuber Melanosporum' i a les 16:00 hores es procedirà a l’entrega de premis dels distints concursos.