patrimoni arqueològic provincial com a recurs turístic

patrimoni arqueològic provincial com a recurs turístic
6 de Novembre de 2016

El servei tècnic d'arqueologia està realitzant en 2016 desenes de treballs en jaciments de la província per a la seua posada en valor

6 de novembre. El Servei tècnic d'Arqueologia de la Diputació de Castelló ha emprés en els últims mesos desenes de treballs en diferents jaciments de la província a l'hora de recuperar-los, posar-los en valor i obtindre així el major rèdit possible “de l'excel·lent patrimoni arqueològic que atresora Castelló”. Així ho ha argumentat el vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, a l'assegurar que aquestos treballs estan permetent convertir aquest patrimoni de la humanitat en un “reclam turístic de primer nivell, sobretot, per a l'interior de la província”.

 

Per a això, des de l'Administració provincial i a través del seu Servei d'Arqueologia, s'estan fent excavacions en espais tan emblemàtics com el tossal del Mortòrum de Cabanes. Es tracta d'un jaciment de l'edat del bronze i del ferro antic, visitable des de 2015, i en el qual s'ha restaurat un túmul funerari del segon mil·lenni abans de Crist a més de realitzar-se, alhora, una excavació del poblat així com una prospecció geofísica per a conéixer les estructures que falten per traure a la llum.

 

En la mateixa línia de recuperació del patrimoni de la humanitat provincial, al llarg del passat mes el personal tècnic de la Diputació va intervindre en el jaciment dels Cabañiles de Zucaina, jaciment de caràcter funerari on es troben soterraments en túmul del segle VI abans de Crist.

 

Altres excavacions realitzades al llarg d'aquest 2016 han permés treballar i recuperar una part del patrimoni en el Tossal de la Vila de la Serra d'en Garceran, en el Calvari de Montán, el Puig de la Misericòrdia de Vinaròs i Los Morrones de Cortes de Arenoso. De la mateixa manera, a més, a través del servei tècnic provincial s'està realitzant un seguiment arqueològic en el Palau de Betxí i el Castell de Xivert d'Alcalà, amb motiu de sengles obres de restauració i consolidació.

 

Difusió i divulgació del patrimoni

Junt amb el treball de camp, Sales ha destacat “l'excel·lent labor realitzada pel servei tècnic ja no sols a l'hora de recuperar el nostre patrimoni sinó a l'hora de donar-lo a conéixer per tota la província”. Amb el dit objectiu, s'ha promogut la divulgació dels treballs realitzats a través de la publicació Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Castelló i de Monografies. A més, s'ha impulsat exposicions tant en el Museu de Castelló com a diferents poblacions com ara Alcalà de Xivert o la Serra d'en Garceran.

 

Cal recordar que actualment està oberta al públic en la sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló l'ambiciosa exposició '10.000 anys: art rupestre castellonenc en l'obra de Joan Baptista Porcar'. Composta per més de mig centenar d'obres de l'artista castellonenc cedides per la Diputació, la mostra ofereix a les visites una “recreació única per a conéixer de primera mà l'art rupestre de la província”