La Diputació de Castelló manté actiu el dispositiu provincial d'emergències basant-se en les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia i l'activació de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències de la preemergència nivell roig per temporal de pluges a tota la província.
19 d'octubre de 2018. La Diputació de Castelló manté actiu el dispositiu provincial d'emergències basant-se en les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia i l'activació de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències de la preemergència nivell roig per temporal de pluges a tota la província. Així, el Consorci Provincial de Bombers de la Diputació ha intervingut fins a les 13:30 hores d'avui divendres i des d'ahir a les 17:00 hores en un total de 121 serveis referents a incidències derivades d'aquesta situació.
El president de la Diputació, Javier Moliner, ha agraït el treball de tots els efectius que treballen des d'ahir per recuperar la normalitat als municipis de la província. “Continuarem treballant per recuperar la normalitat a tots els pobles, insistim en la prudència de tota la ciutadania per a seguir sense haver de lamentar danys personals greus”.
Cal tindre en compte que les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia indiquen que aquest episodi de pluges fortes pot variar la seua incidència final a la província segons diversos factors, per la qual cosa es recomana un seguiment de l'actualització en les previsions i avisos.
Serveis realitzats fins a les 13:30 hores d'avui
Fins a les 13:30 hores d'avui divendres i des de les 17:00 hores d'ahir, el Consorci Provincial de Bombers ha realitzat un total de 121 serveis derivats de la situació del temporal.
D'ells, més de 25 es corresponen a intervencions per vehicles atrapats en l'aigua. Avui clarament el nord de la província s'acaba de posicionar ja com la zona més problemàtica per tragues. Des d'ahir i fins a les 13:30 hores d'avui Benicarló acumula 38 serveis, Alcalà de Xivert 10 més 10 a Alcossebre i Peníscola 13.
Sobretot es tracta de tragues en garatges, plantes baixes, comerços i instal·lacions com una residència i una piscina. També alguna caiguda d'arbres. A Alcossebre destaca l'afecció a unes quantes urbanitzacions pròximes a la costa. En aqueix sentit, s'ha incorporat als treballs a Alcossebre una pala carregadora per a netejar camins d'accessos, i 3 electrobombes de gran cabal amb capacitat d'extraure 60.000 litres/h.
Un complet dispositiu per a atendre les emergències
Per a atendre les emergències sorgides d'aquest episodi de gota freda, el departament de Bombers de la Diputació té operatius els quatre parcs professionals ubicats a Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe i els cinc parcs de bombers voluntaris d'Onda, Llucena, Benassal, Morella i Atzeneta del Maestrat.
Són un total de 26 camions autobombes recolzats per 52 equips de traga dividits en 10 electrobombas, 34 motobombes i 8 turbobombes. Entre les electrobombas es compta amb 2 bombes de traga d'aigua de gran cabal i 1 especial per a traga de sòlids i fangs.
D'altra banda també es compta amb altres 15 camions autobomba corresponents a les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Castelló.
I és que el Consorci Provincial de Bombers de Castelló (CPBC) disposa d'un ampli dispositiu a tota la província preparat per a ser activat de forma immediata en cas de ser necessari. L'activació de recursos es realitzarà gradualment basant-se en les necessitats puntuals de cada moment i cada zona determinades per l'evolució de la situació.
Equips especialitzats
Junt amb tot aquest dispositiu, el Consorci de Bombers té també activades la URM (Unitat de Rescat en Muntanya) i la URA (Unitat de Rescat Aquàtic) amb efectius distribuïts en els 4 parcs de bombers professionals.
La URA (Unitat de Rescat Aquàtic) disposa d'un vehicle remolc dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar.
A més en la Unitat de Rescat Aquàtic es compta amb:
-2 embarcacions zòdiac de rescat en baix calat
- 3 motos aquàtiques de rescat
- 5 bots de rescat en zones d'aigua estancada
- 3 embarcacions semirígides bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló, Orpesa i Borriana.
Estan també activades 3 unitats de voluntariat de Protecció Civil de Diputació de Castelló per a realitzar rutes preventives a tota la província, i estarà disponible la Unitat Logística de Protecció Civil per a actuar de forma immediata com a suport logístic al dispositiu de bombers. També estarà operativa la Unitat de Maquinària i Logística del CPBC, amb 3 pales carregadores i una mixta.
Consells per a la població
Des del Consorci Provincial de Bombers de Castelló es vol insistir a la ciutadania en general perquè, de no ser estrictament necessari, s'evite circular per carretera. En cas de fer-ho, en cap cas s'han de travessar zones inundades, ni llits de rius i barrancs encara que es crega poder fer-ho.
També és important evitar programar activitats a la muntanya especialment a zones pròximes a llits de rius i barrancs.
En la vivenda és important revisar les canalitzacions i baixants d'aigua, així com assegurar-se que els desaigües de terrasses exteriors estan nets per a evitar acumulacions d'aigua
Nota: És important insistir en el fet que és necessari informar-se de les actualitzacions meteorològiques i activació de preemergències o emergències a través d'Aemet i GVA112. En cas de situacions d'emergència cridar al 112. Des del Centre Provincial de Coordinació del CPBC, es gestionarà, en coordinació amb l'AVSRE (Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències) i la resta d'administracions implicades, tot el dispositiu d'actuació del departament de Bombers de la Diputació de Castelló.